Tångaskolans aula lördag 3 mars 2018 kl. 15.00
Förköp Turistbyrån eller
Biljettforum

Karlsson Barock

Välkommen Göran Karlsson med musiker!
Vi är inviterade till en kväll hemma hos kardinal
Ottoboni, där vi får möta några av den tidens största tonsättare!

Vassilis Bolonassos
, barockmusikälskare och känd från P2:s Alltid på en söndag är vår ciceron.

Georg Friedrich Händel

Largo
Vivace
_ _ _ _ _ _

Vassilis Bolonassos kommer att berätta om några av det tidiga 1700-talets största tonsättare och hur de kom att mötas i kardinal Pietro Ottobonis hem.

Pietro Ottoboni
föddes i en familj med enorma pekuniära resurser och han utvecklade ett starkt intresse för musik och konst. I sitt Palazzo della Cancelleria beredde kardinalen utrymme för framstående konstnärer att arbeta och bland de tonsättare Ottoboni understödde var Alessandro Scarlatti, Georg Muffat, Georg Friedrich Händel och Arcangelo Corelli.

Under sina konserter presenterade Ottoboni Corelli och Händel för varandra och kontakten dem emellan har satt definitiva spår i musikhistorien.

Corelli har även starkt påverkat Georg Muffat, vars Armonico tributo kan ses som en sammansmältning av den franske operagiganten Jean Babtiste Lullys femstämmiga satsvävnad och Corellis balanserade Concerto Grossostil.

Pietro Ottoboni älskade i lika hög grad de sköna konsterna som det goda livet.

KARLSSON BAROCK har sin hemvist i Göteborg och består av ett femtontal musiker med hjärtat i den tidiga musiken. Gemensamt har de passionen för barockmusik och på tidstypiska instrument spelar KARLSSON BAROCK orkestermusik ur den europeiska musikskatten från 1600- och 1700-talen.

Orkestern har sedan sin första konsert 2009 byggt upp en omfattande konsertverksamhet i Göteborg med en egen konsertserie och med gästspel på andra platser.

KARLSSON BAROCK deltar i flera spännande projekt där man bland annat fokuserar på mötet mellan barockmusik och andra konstarter, vilket har fört orkestern och dess publik till nya konsertlokaler, allt från kyrkor och konsthallar, till ateljéer och smedjor. KARLSSON BAROCK satsar även på pedagogiska projekt där unga musiker får chansen att möta orkestermedlemmarna och prova på att spela tidig musik med autentiska instrument.

KARLSSON BAROCK har med sina inspirerade och lekfulla tolkningar av kända och okända verk samlat en hängiven publik som återkommer konsert efter konsert för att uppleva när musiken får liv!

Ur några recensioner av "Characters" (Footprint records 2014)

”En omruskande portal till ett nöjesfält av svindlande berg- och dalbanor, snurrande karuseller, nybonade dansgolv och stilla promenader … De tretton medlemmarna i Karlsson Barock, under ledning av cembalisten Göran Karlsson, kan mycket väl ha gjort årets barockplatta."

(Martin Nyström, Dagens Nyheter. Betyg: 5 av 5)

"...but what comes over most strongly here is their open-hearted and infectious brightness. Karlsson has some ear-catching ideas of his own too: an unusually placed accent here or a skilfully handled transition there ... ensure that his own character has a place alongside those of the composers in the overall success of this disc. Nice to meet you sir!"

(Lindsay Kemp, Gramophone, August 2014)

"Far from a 'usual suspects' baroque programme, this recently formed Swedish ensemble presents a fascinating journey: two of Corelli’s op6 concerti grossi rub shoulders with Telemann and Vivaldi, dance music by Rebel, and Charles Avison’s take on Scarlatti. Playing is energetic and exciting throughout on this generous and well-recorded disc."

(Classical Music August 2014, 5of 5)

Konstnärlig ledare, Cembalo:
Göran Karlsson

Violin:
Sara Uneback, Julia Dagerfelt, Robert Marberg, Pernilla Berg, Marie-Louise Marming, Jens Solgaard

Viola:
Elsbeth Bergh, Mika Svensson

Cello:
Kristina Lindgård, Ingrid Andersson

Violone:
Joakim Peterson

Konserten ges i samarbete med